Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα Ακάρεα - Ελληνικό Κέντρο Καθαρισμού & Απολυμάνσεων

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα Ακάρεα

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους Κοριούς
2 Φεβρουαρίου 2022
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!
22 Φεβρουαρίου 2022

Παρότι μικροσκοπικά, τα ακάρεα είναι φορείς διαφόρων νοσημάτων για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα κατοικίδια. Αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, τα ακάρεα μπορούν και ζουν, τρέφονται και αναπαράγονται σε κάθε πιθανό σημείο του σπιτιού μας. Αλλεργίες, δερματίτιδες και άλλα νοσήματα, έχει αποδειχθεί ότι προέρχονται από την ύπαρξη ακάρεων στο χώρο που ζούμε και άρα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γι αυτά και το τι προκαλούν στον άνθρωπο.

Τα ακάρεα υπάγονται στην κλάση των αραχνιδίων, στην υποκλάση acari. Πρόκειται για μικροσκοπικά αρθρόποδα τα οποία ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα έντομα λόγω της ύπαρξης 4 ζευγών ποδιών και της μορφολογίας τους, όπου το σώμα τους χωρίζεται σε 2 μέρη (γναθόσωμα, ιδιόσωμα), αντί για 3 (κεφάλι, θώρακας, κοιλιά).

Το γναθόσωμα περιλαμβάνει την κεφαλή και τα στοματικά μόρια. Το ιδιόσωμα μπορεί να χωρίζεται με ένα εγκάρσιο αυλάκι που εντοπίζεται μεταξύ δεύτερου και τρίτου ζεύγους ποδιών στο μπροστά μέρος, το προποδόσωμα και στο πίσω μέρος το υστερόσωμα. Το οπισθόχωμά είναι η περιοχή του σώματος που βρίσκεται πίσω από τα πόδια και δεν διακρίνεται ξεκάθαρα από το υπόλοιπο σώμα. Η αναπνοή πραγματοποιείται διαμέσου του δερμάτιου ή με τραχείες που σε ορισμένα είδη επικοινωνούν με το περιβάλλον με τα στίγματα.

Από τις 7 υποτάξεις των ακάρεων που έχουν αναγνωριστεί συνολικά μέχρι σήμερα, οι 3 έχουν ιδιαίτερο υγειονομικό ενδιαφέρον.

1. Υποτάξη: astigmata

Στην οικογένεια pyroglyphidae υπάγεται το dermatophagoides. Το σώμα αυτών των ακάρεων όταν είναι νεκρά παραμένει στο περιβάλλον για σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι κοινός γνωστά ως ακάρεα της σκόνης. Δεν τα βλέπουμε αλλά τα παρατηρούμε όταν τινάζουμε σεντόνια και κρεβάτια. Αυτά και τα αποχωρήματα τους αιωρούνται και όταν τα εισπνεύσουμε μπορεί να έχουμε αλλεργικά συμπτώματα όπως δύσπνοια και αλλεργική ρινίτιδα. Είναι μία κατηγορία ακάρεων που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια, σε κρεββάτια σεντόνια και σκονισμένα έπιπλα που αναγκαστικά τα αναπνεύουμε.

Σε αυτήν την υποτάξη υπάγεται και η οικογένεια acaridae τα οποία ζουν ελεύθερα στο ενήλικο στάδιο της ζωής τους και έχουν πηγή τροφής οργανική ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Προσβάλλει κυρίως αποθηκευμένα προϊόντα αλλά και ο άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί αν έρθει σε επαφή με τα προσβεβλημένα προϊόντα. Συνήθως προκαλούν ξύσιμο ή ήπια μορφή δερματίτιδας. Ακάρεα αυτής της οικογένειας ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και άλλων θηλαστικών, τα οποία πολλαπλασιάζονται και προκαλούν παθολογικά προβλήματα.

2. Υποτάξη: mesostigmata

Εκεί υπάγεται η οικογένεια dermanyssidae και είδος dermanyssus gallinae και πρόκειται για ένα παράσιτο των πτηνών. Αυτά τα ακάρεα παρασιτούν στην επιφάνεια του δέρματος του ξενιστή προκαλώντας δερματίτιδα. Είναι παράσιτο των πτηνών, ωστόσο έχει παρατηρηθεί και σε κατοικίδια θηλαστικά όπως ο σκύλος και η γάτα και τους προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα. Προκαλούν ακόμα και δερμανύσσωση των ξενιστών τους που εκφράζεται με την μορφή αναιμίας. Μετά από χρόνια προσβολή μπορεί να είναι φορείς του ιού της εγκεφαλίτιδας του St. Louis στα πτηνά και μέσω πτηνών προσβεβλημένων από την εγκεφαλίτιδα μεταδίδεται στον άνθρωπο σαν culex pipiens complex.

 

 

Έπειτα είναι η οικογένεια macronyssidae και είδος ornithonyssus bacoti το οποίο είναι ένα παράσιτο των ποντικών το οποίο μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής. Μπορεί να βρεθεί σε άγρια σαρκοφάγα ώα συμπεριλαμβανομένης της γάτας. Και αυτό προκαλεί δερματίτιδα και φιλαρίαση μέσα από νηματώδεις. Τέλος, μεταφέρει παθογόνα που προκαλούν τύφο ο οποίος οφείλεται στο rickettsia typhi.

3. Υποτάξη: prostigmata

Τα τελευταία ακάρεα υγειονομικής σημασίας που θα αναφέρουμε είναι τα protostigmata και η οικογένεια pyemotidae. Αυτό το ακάρι τρυπάει το δέρμα του ανθρώπου προκαλώντας του ερεθισμό και προκαλώντας δερματίτιδα και ο demodex folliculorum ο οποίος προκαλεί επίσης δερματίτιδα αλλά και βλεφαρίτιδα.

Πρόληψη και προστασία:

Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από αυτά είναι να μην αφήνουμε τροφή σε αποσύνθεση εκτεθειμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, να κάνουμε επιμελώς εργασίες ξεσκονίσματος και τινάγματος των σεντονιών και του στρώματος και να προσέχουμε με τι ερχόμαστε σε επαφή. Πολλές φορές όμως δεν διαθέτουμε τα μέσα για την πλήρη απομάκρυνση, τα μέσα ή τον χρόνο για να πραγματοποιήσουμε μία τέτοια εργασία.

Καταπολεμάμε τα ακάρεα με τιν πιο σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και με την επαναλληψημότητα των επισκέψεων στο χώρο σας. Για να κερδίσετε 1 επίσκεψη δώρο κάντε “κλικ” στο κουμπί!

Το Ελληνικό Κέντρο Καθαρισμού & Απολυμάνσεων, με την τεχνογνωσία και τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, διασφαλίζει την απομάκρυνση των ακάρεων μόνιμα και αποτελεσματικά, για ένα σπίτι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς και κινδύνους για την υγεία σας.

 

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

 

Like eka.gr